Luxor; ontdek de mysteries van het Oude Egypte

Luxor, gelegen aan de oostelijke oever van de Nijl is één van de meest toeristische steden van Egypte. Dit is het rechtstreekse gevolg van de vele belangrijke archeologische sites die er zijn terug te vinden. Luxor vormt een zo goed als zekere tussenstop voor mensen die er voor hebben gekozen om een rondreis doorheen Egypte te maken. Ook vanuit diverse badplaatsen die zijn gelegen aan de Rode Zee worden er regelmatig excursies naar Luxor ondernomen. Ben jij ook van plan om deze bijzondere locatie in Egypte te bezoeken? In dat geval is het altijd de moeite waard om rekening te houden met de informatie hier op deze pagina.

Je reis naar Luxor voorbereiden

Je mag dan wel het plan hebben aangevat om een reis naar Luxor te ondernemen, er dienen uiteraard nog enkele voorbereidingen te worden getroffen. Concreet zal je hierbij rekening willen houden met de volgende zaken:

1. Het boeken van een vliegticket naar Luxor;
2. Het boeken van een hotel of andere accommodatie in Luxor;
3. Het regelen van een visum (kan op voorhand, maar ook op de luchthaven);
4. Het aanleggen van een bepaalde reisapotheek;
5. Het controleren van eventuele vereiste inentingen of vaccinaties;

Het is altijd belangrijk om vooraleer naar Luxor of een andere bestemming in Egypte af te reizen goed te controleren welke inentingen er zijn vereist. Deze informatie kan continue veranderen. Altijd het meest actuele advies controleren is dan ook ten stelligste aan te raden. Hou er bovendien rekening mee dat in bepaalde situaties een inenting tegen gele koorts is vereist. Dit is verplicht wanneer je in de zeven dagen voor je reis naar Egypte hebt verbleven in een land met gele koorts. Dit is erg belangrijk om rekening mee te houden.

Tijdens het samenstellen van je reisapotheek voor je reis naar Luxor in Egypte is het vooral belangrijk om geneesmiddelen tegen reizigersdiarree mee te nemen. Heel wat mensen die naar Egypte afreizen krijgen hier immers mee te maken. Controleer bij je huisarts of in de apotheek welke geneesmiddelen voor jou het meest geschikt zijn.

Een visum regelen voor Egypte, hoe werkt dat?

Ga je op reis naar Luxor? Dan moet je er rekening mee houden dat Nederlanders en Belgen voor Egypte over een visum moeten beschikken. Het verkrijgen van dit visum kan op twee verschillende manieren. In eerste instantie kan je een ‘visa on arrival’ bekomen op de luchthaven. Veel mensen vinden dit echter omslachtig en willen graag zo snel mogelijk naar hun accommodatie bij aankomst. Geldt dat ook voor jou? Dan kan je op voorhand je visum aanvragen bij één van de verschillende, gespecialiseerde bedrijven. Let wel, ondanks het feit dat dit erg praktisch is brengt dit uiteraard extra kosten met zich mee. De voordeligste optie voor het bekomen van je visum voor Egypte is dit dus absoluut niet.

Ontdek de vele bezienswaardigheden van het prachtige Luxor

Ondanks het feit dat je ook in Luxor kan genieten van het heerlijke Egyptische weer zijn het vooral de culturele toppers die deze locatie zo interessant maken. De geschiedenis van het Oude Egypte is bijzonder interessant en slechts op weinig andere locaties in het land is ze zo tastbaar aanwezig als in Luxor. Wij hebben de belangrijkste bezienswaardigheden die je beslist niet over het hoofd mag zien hieronder in ieder geval even op een rijtje gezet.

Valley of the Kings

Misschien wel dé reden waarom de meeste mensen er voor kiezen om Luxor te bezoeken is de ‘Valley of the Kings‘. Dit is dan ook één van de bekendste en tevens ook belangrijkste bezienswaardigheden van het land. In totaal zijn hier zomaar even meer dan 60 koningsgraven terug te vinden. Het eerste graf welke hier werd ontdekt is deze van Ramses VIII. Dit gezegd zijnde is het misschien wel het 62ste en laatste graf dat op moment van schrijven werd ontdekt welke het bekendst is. Het gaat hierbij dan ook uiteraard om het graf van Toetanchamon. Dit graf werd pas blootgelegd in het jaar 1922. Een groot aantal vondsten die zijn aangetroffen in de graven werden wel naar het Egyptisch Museum in Caïro overgebracht. Hieronder ook het indrukwekkende gouden dodenmasker.

De Tempels van Karnak

Net ten noorden van Luxor is het dorp Karnak terug te vinden. Hier tref je tijdens een bezoek de ‘Tempels van Karnak’ aan. In principe gaat het hierbij niet om één, maar wel om twee tempelcomplexen. Er wordt dan ook een onderscheid gemaakt tussen het tempelcomplex van Amon-re en het tempelcomplex van Moet. Vergis je niet, dit tempelcomplex is ongelofelijk groot en je raakt er niet snel op uitgekeken. Je zal dan ook al snel een halve dag nodig hebben om ze te kunnen ontdekken.

Het Dal der Koninginnen

Ondanks het feit dat het Dal der Koninginnen minder populair is als de Valley of the Kings is ook deze niet te missen. Het probleem hierbij is dat er slechts een (zeer) beperkt aantal toeristen per dag toegelaten worden om het dal te bezoeken. Verspreid over deze locatie zijn een kleine 80 graven terug te vinden. Het bekendste en vaakst bezochtste graf van allemaal is dat van Nefertari. Deze mag je dan ook absoluut niet over het hoofd zien.

De Kolossen van Memnon

Op de westelijke oever van de Nijl vinden we twee imposante standbeelden terug. Het betreft hier de standbeelden van de farao Amenhotep III. De imposante beelden beschikken over een hoogte van zomaar even 18 meter. Ondanks het indrukwekkende karakter van deze beelden zijn ze op vandaag de enige overblijfselen van de verder compleet verwoeste dodentempel van Amenhotep III. Bij een aardbeving in het jaar 27 voor Christus raakte ook één van de twee kolossen zwaar beschadigd. Vanaf dat ogenblik werden er vaak fluitende geluiden waargenomen. Deze waren het gevolg van de beschadigingen. In het jaar 199 na Christus was het keizer Septimius Severus die besloot om de beelden te laten restaureren.

Het museum van Luxor

Stiekem verbleekt elk ander museum in Egypte een beetje wanneer we ze gaan vergelijken met het Egyptisch Museum in Caïro. Dit betekent evenwel niet dat het Museum van Luxor niet interessant is om te bezoeken, in tegendeel. Je vindt er namelijk een zeer mooie collectie terug van archeologische vondsten welke in de buurt zijn gedaan. Verspreid over twee verdiepingen kan je dan ook een groot aantal vondsten terugvinden uit de tempels op de oostoever. Ook een echte mummie behoort tot de collectie van het museum.

De Tempel van Luxor

Ook Luxor heeft haar eigen tempel en wat voor één. Deze tempel beschikt over een indrukwekkende lengte van zomaar even 242 meter. Dit maakt ze tot één van de grootste tempels van het land. Ze is opgedragen aan Amon, Moet en Chonsoe. Het complex is terug te vinden in het centrum van Luxor, in de directe omgeving van de Nijl en het Station.

Het Ramsesmuseum

Het Ramsesmuseum is een tempel welke werd gebouwd door Ramses II. De overblijfselen die op vandaag bezocht kunnen worden zijn eigenlijk nog amper de helft van het oorspronkelijke complex. Bezienswaardigheden welke binnen in het museum zijn te aanschouwen zijn onder meer de kolos van Ramses II evenals het hoofd van Ramses II welke is gemaakt van graniet.

De Tempel van Hatsjepsoet

Eveneens een zeer bezienswaardige tempel in Luxor is de zogenaamde Dodentempel van Hatsjepsoet. Het is bekend dat de bouw van deze tempel ongeveer 15 jaar in beslag heeft genomen. Dat lijkt heel wat, maar voor die tijd is dat eigenlijk opvallend kort. Tijdens een bezoek aan Luxor mag ook deze bezienswaardigheid zeker niet op je verlanglijst ontbreken.

Een niet te missen ontdekkingsreis doorheen het Oude Egypte

Ben jij iemand die geïnteresseerd is in het Oude Egypte? In dat geval mag een bezoek aan Luxor absoluut niet op je bucketlist ontbreken. Alles ademt hier werkelijk de unieke, mysterieuze sfeer van het Oude Egypte. Samen met Caïro is deze plaats dan ook ongetwijfeld het meest bezienswaardig van het hele land. Let wel, wanneer je net als zoveel andere toeristen Luxor gaat bezoeken omwille van haar culturele toppers doe je er altijd goed aan om rekening te houden met de temperaturen. Het is in Luxor namelijk vaak bloedheet. Omwille van deze reden zijn de maanden november tot en met maart eigenlijk het meest aangewezen om Luxor te bezoeken. In de zomer? Dan blijf je er maar beter weg. De temperaturen schieten dan immers niet zelden boven de 40 graden. Absoluut geen aangenaam weer dus om de geheimen van het Oude Egypte te ontdekken!